• Huvudsponsorer

Malmö Redhawks hockeygymnasium

Ishockeygymnasiet i Malmö är en del i Svenska Ishockeyförbundets spelarutveckling, där målsättningen är att utveckla blivande elitspelare. Vi vill fostra ungdomar med bra värderingar som med goda resultat får en gymnasieexamen och behörighet att ta sig vidare inom skola och yrkesliv även utanför ishockeyns värld.

Flera framstående ishockeystjärnor har gått på klubbens hockeygymnasium, två av dem är NHL-stjärnorna Gustav Nyquist och Carl Söderberg.

Vem kan söka till vårt hockeygymnasium?

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samverkar för att stärka och utveckla hela området till en attraktiv gymnasieregion. Denna samverkan innebär att du som är folkbokförd i någon av dessa kommuner kan söka fritt till alla nationella program och inriktningar i området.

Är du boende i en annan kommun? Då behöver du kontakta din egen kommun för att fråga om så kallad skolpeng. I de flesta fallen upprättas samverkansavtal mellan kommunerna som gör att eleven kan på NIU (Nationell idrottsutbildning).

För att vara aktuell för intagning till Malmö Ishockeygymnasium skall du:

 • Vara behörig för gymnasiestudier.
 • Vara beredd att satsa på både skola och ishockey.
 • Visa god karaktär och besitta hockeykunskaper på toppnivå i din åldersklass.

Vi har ett stort upptagningsområde där spelare från hela Sverige söker sig till klubbens verksamhet. Att flytta hemifrån som 16-åring, bedriva gymnasiestudier och elithockey är både roligt, tufft och utmanande och kräver att man är väl förberedd och målmedveten. 

Hur ser en typisk skoldag ut?

Vi samlas tidigt på morgonen för gemensam uppvärmning och genomgång av träning. Därefter har vi två ispass, där vi fokuserar på lagträning och individuell spelarutveckling. I hockeyträningen arbetar vi med en IUP (individuell utvecklingsplan) som tränare och spelare upprättar tillsammans.

Efter morgonträningen äter vi gemensam frukost och därefter börjar den vanliga skoldagen på det program som du har valt.

Efter lektionstid återsamlas vi i ishallen för ytterligare träning. Dagen är slut ca klockan 17, då vi hunnit med tre träningspass samt en lärorik dag i skolan.

Veckoschema

Måndag

Träningsfritt
Skola: 8:00 - 16:00

TisdagFys: 7:00 - 8:00
Hockeygymnasium: 8:15 - 9:15
Skola: 10:00 - 14:25
Is: 16:15 - 17:15
OnsdagFys: 7:00 - 8:00
Hockeygymnasium: 8:15 - 9:15
Skola: 10:00 - 14:25
Is: 16:15 - 17:15
Torsdag


Hockeygymnasium: 8:00 - 9:00
Skola: 10:00 - 14:25
Match
Fredag


Skola: 10:00 - 14:20
Is: 15:00 - 16:00
Fys: 16:00 - 17:00
Lördag

Fys: 9:00 - 10:00
Is: 10:15 - 11:15
Söndag Match

Område

Malmö Redhawks ishockeygymnasium ligger på stadionområdet i Malmö, som är centrum för en stor del av Malmös idrottsverksamhet. Skola och ishall ligger precis bredvid varandra och Malmö Redhawks kan tillhandahålla boende på gångavstånd från skolan. Utöver ishockeyn finns det 14 sporter representerade på det nationella idrottsgymnasiet i Malmö.

Eftersom det är ett så stort idrottsområde har vi väldigt goda förutsättningar för att bedriva vår verksamhet. Utöver isyta har vi tillgång till friidrottshall, fyra gym, gräsplaner, teorisalar, inomhushallar mm.

Studier

Studierna är en viktig del av din tid vid ishockeygymnasiet. Vi lägger stor vikt vid att man klarar av studierna på ett bra sätt och går ut gymnasiet med godkända betyg. Vi har ett bra samarbete med Malmö Idrottsgymnasium där skolgången är anpassad efter idrottandet. En stor fördel är att allt ligger samlat på samma ställe och du behöver aldrig fundera på hur du ska ta dig från skola till träning.

Du kan kombinera din ishockeyträning med följande nationella program:

 • Ekonomiprogrammet
 • Handels- och administrationsprogrammet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet

Instruktörer

Anton Blomqvist, istränare, Huvudtränare Malmö Redhawks J20-lag
Anton har en gedigen bakgrund som spelare på elitnivå. Han debuterade i Malmö Redhawks A-lag som 18-åring, då han gick på klubbens hockeygymnasium. I ung ålder draftades Anton av Columbus Blue Jackets, där han även medverkade i en träningsmatch.

Som spelare har han annars stor rutin från AHL och HockeyAllsvenskan. Under den gångna säsongen tog han plats som assisterande tränare under IK Panterns matcher i HockeyAllsvenskan.

Albin Blomqvist, istränare, Assisterande tränare Malmö Redhawks J20-lag samt fystränare för J20 och J18
Albin var själv en lovande back som aktiv, men skador satte stopp för karriären redan i unga dar. Han hann ändå med att ta JVM-silver med Småkronorna 2011 och han gick som tolfte spelare totalt i CHL-draften när Lethbridge Hurricanes tingade honom senare samma år.

Albin gick på hockeygymnasiet i Linköping och har sedan den aktiva karriären avslutades varit ansvarig för hockeygymnasiet i Olofström, där han även var A-lagstränare, och närmast kommer han från en roll som fystränare i Division I-klubben HC Dalen. Han har dessutom en gedigen utbildning som fystränare via STAC och 3D.

Alexander Jestoi, istränare, Huvudtränare Malmö Redhawks J18-lag 
Alexander har en bakgrund som spelare och gick hockeygymnasiet hemma i Göteborg. Han är JS2-utbildad via Svenska Ishockeyförbundets utbildningsstege och har varit tränare för lag i J20 Elit, J18 Elit samt Arbogas A-lag i Division I. Alexander har en säsong bakom sig i Malmö Redhawks, som assisterande tränare i klubbens J20-lag, och kom dessförinnan från en roll i Örebros juniororganisation.

Tobias Bäckström, istränare, Assisterande tränare Malmö Redhawks J18-lag samt Sportchef Barn & Ungdom
Tobias har erfarenhet från juniorverksamheten i Malmö Redhawks, där han var med och tog klubbens första SM-medalj på J18-nivå på tio våren 2016. Tobias är JS2-utbildad via Svenska Ishockeyförbundets utbildningsstege. 

Tomas Kollar, istränare, ansvarig hockeygymnasiet samt Sportchef Elitjunior & Dam
Tomas har en lång karriär som aktiv bakom sig, där han bl a spelat 279 SHL-matcher, 458 matcher i HockeyAllsvenskan samt spelat tre landskamper för Tre Kronor. Spelarkarriären avslutades med tre säsonger i Malmö Redhawks, där han var lagkapten under två av dem.

Nu är Tomas ansvarig för hockeygymnasiet, där han har hand om intag, boenden samt kontakten med skolan och elevernas föräldrar.

Tidigare har han varit huvudtränare för Malmö Redhawks J18-lag och Tomas är ETU-utbildad via Svenska Ishockeyförbundets utbildningsstege.

Henning Sohlberg, målvaktstränare/videocoach
Henning är målvaktstränare med en lång meritlista. Han har tränat målvakter i SDHL, Division I och även varit med organisationen runt Smålands TV-pucklag. Målvaktstränare för såväl Malmö Redhawks SHL- samt juniorlag.

Han är välutbildad och har gått samtliga utbildningar som målvaktstränare upp till JS1 via Svenska Ishockeyförbundet. Henning håller själv i utbildningar som föreläsare på MV1, MV2, BU1 målskytte/målvakt , BU2 målskytte/målvakt , JS1 målskytte/målvakt och JS2 målskytte/målvakt för Svenska Ishockeyförbundet.

Ansökan

 • Antal platser på gymnasiet är 14 st.
 • Sökperioden är mitten av september - 1 december.
 • Varje elev har fyra val av hockeygymnasium.
 • Man kan ändra och göra omval fram till den 1 december, efter det datumet är valen låsta.
 • Ansökan görs på denna länken, där du även finner mer information från Svenska ishockeyförbundet: gymnasium.infosite.nu/ansokan

För att bli antagen på ett NIU gymnasium krävs det först att eleven blir antagen på sportsliga grunder. Därefter söker eleven in på skolan med sina betyg.

15 februari är sista ansökningsdagen för val av program. All information om skolan och utbildningar hittar ni på denna länk: malmo.se/idrottsgymnasium

För val av program ska du prata med Syo-konsulenten på din skola. För övriga frågor är du välkommen att kontakta rektor för Malmö Idrottsgymnasium och HG-ansvarig.

Kontaktuppgifter 

Christian Fegler
Rektor
0723-50 28 40
[email protected]

Claes Örberg
Idrottssammordnare
073-340 58 10
[email protected]

Tomas Kollar
Ansvarig Hockeygymnasiet
073-709 18 31
[email protected]