INTEGRATION, FÖRSTÅELSE & GEMENSKAP

Studier visar att utanförskapet ökar i Malmö och att Malmö är ett av de mer segregerande samhällena i Sverige. Många bor i segregerande bostadsområden vilket kan leda till ett polariserat samhälle då man inte träffa andra människor från andra kulturer eller bakgrunder. Segregation är ett komplext ämne att arbeta med men studier visar att ett sätt som kan hjälpa att motverka segregationen är att skapa utrymmen för människor med olika bakgrunder att träffas. Det kan leda till bättre förståelse för varandra och en gemenskap för bättre sammanhållning i samhället. Så föddes idén för Mötesplatsen där ungdomar ifrån Fryshuset Malmö, studenter från Malmö Universitet och juniorer från Malmö Redhawks träffas för att ha gemensamma aktiviteter.

Träna som en SHL-spelare

Under säsongen öppnar vi upp vårt gym i Malmö Arena en gång i veckan för ungdomar från Fryshuset och universitetet där de kan träna tillsammans. Träningen är baserade på hur en SHL-spelare tränar där träningen leds av spelare från J20 med stöttning av vårt Performance Team.

Efter träningspasset har vi olika workshops och diskussioner med deltagarna gällande personlig utveckling, hälsa och samhällsstrukturer. Syftet är att vi ska både lära oss av varandra och stärka varandra.

För att utveckla träningspassen har vi även ingått ett samarbete med Friskis & Svettis där vi ska kunna boka in deras lokaler för att kunna erbjuda ännu mer träning.

Hockeyupplevelser

För många av deltagarna i programmet är ishockey en ny bekantskap. För att väcka ett intresse och att sprida glädjen för hockeyn bjuder vi in deltagarna till ett antal hemmamatcher samt åker vi på en bortamatch. Under säsongen 23-24 åkte deltagarna till Göteborg för att se Redhawks besegra Frölunda i Scandinavium. Programmet avslutas alltid med att se en av våra hemmamatcher ifrån en av våra loger.

Matcherna har varit ett uppskattat inslag som har väckt ett intresse för laget, men också stärkt gemenskapen i gruppen.

Inspiration

Vi bjuder även in olika gästföreläsningar för att inspirera och vara förebilder för deltagarna. Bland annat har vi bjudit in:

- Tomas Kollar, huvudtränare herrlaget. Pratade om sin uppväxt som andra generationens invandrare i Sverige och hur det har påverkat honom till att bli den ledare han är i idag

- Sommarprataren Sivosh Derakthi. Entreprenör och talaren som jobbar för att minska främlingsfientligheten.

- Boost By FC Rosegnård. Pratade om hur vi genom vårt sätt att tänka kan påverka vårt mående och hur vi lyckas i livet.  

Stolta partners till Mötesplatsen