• Huvudsponsorer

Ordförande Yngvesson kliver in i Hall of Fame

24 februari 2022 11:45

I samband med att klubben fyller 50 år och firar det med stor jubileumsmatch lördagen den 26 februari inrättas också en Hall of Fame med personer som gjort stora saker för klubben utanför isen. En av de sju invalda är Nils Yngvesson.


Idrottsvärlden imponeras över det svenska idrottsundret och frågar sig ofta hur så många idrottare från svenska föreningar inom otaliga sporter, kan nå så stora framgångar, både som lag och individer. Grunden för deras framgång läggs när de som ungdomar blir en del av en idrottsförening. Dessa föreningar byggs av personer som ser organisationen som en del av sig själva och gör allt för klubben i alla lägen. Sådana personer har även jobbat för hockeyn i Malmö i allmänhet, och Redhawks i synnerhet. Hall of Fame är till deras ära, fundamentet för Malmö Redhawks existens idag.

Ursprungligen från Vollsjö med badminton som främsta sport i ungdomen.

Som total hockeynovis blev han 1972 övertalad av Lennart Lundberg och Rickard Fagerlund att bli ordförande i nybildade Malmö IF efter att Eric Persson slängt ut hockeyn från Malmö FF.

Även om avtrycket i Malmöhockeyn är stort är Nils Yngvesson kanske mest känd för sin insats som kommunalpolitiker. Han satt i kommunfullmäktige mellan 1962 och 1990 med en rad olika uppdrag. Yngvesson ligger också bakom arbetet som ledde fram till startandet av Malmöfestivalen.

Vid grundandet av klubben 1972 fanns det inget fundament för att generera de intäkter som krävdes för att täcka skulderna och bedriva en utvecklande hockeyverksamhet. Detta blev en av de viktiga uppgifterna för Nils som var en mycket operativt engagerad ordförande i sitt Malmö IF.

Han använde sina politiska kontakter för att lösa både stora och små problem men också för att knyta kontakter runt om i Hockeysverige, bland annat genom ett utbyte med Brynäs IF. Samarbetet generade blivande Malmöprofiler såsom Krister ”Nippe” Bergström.

Nils Yngvesson kastades in i hockeyn från ingenstans när dess existens var som skakigast. Genom kreativitet och hårt arbete höll han klubben flytande så att den kunde utvecklas i en ny tidsepok när han lämnade över sitt ordförandeskap 1984.

Malmö Redhawks Hall of Fame instiftas i samband med att klubben fyller 50 år. För att kunna väljas in i Hall of Fame ska du ha svarat för betydande insatser för klubben, utanför isen. Du kan enbart väljas in i Hall of Fame postumt.

Missa inte jubileumsmatchen mot Oskarshamn lördagen den 26 februari - här säkrar du dina platser med biljetter från 50 kronor >>