• Huvudsponsorer

Lördag Lör 18 Februari Feb
Söndag Sön 19 Februari Feb
Tisdag Tis 21 Februari Feb
Torsdag Tor 23 Februari Feb
Lördag Lör 25 Februari Feb
Tisdag Tis 28 Februari Feb
Torsdag Tor 2 Mars Mar
Lördag Lör 4 Mars Mar
Tisdag Tis 7 Mars Mar
Torsdag Tor 9 Mars Mar
Tisdag Tis 14 Mars Mar
Torsdag Tor 16 Mars Mar
Lördag Lör 18 Mars Mar
Tisdag Tis 21 Mars Mar
Idag 23 Mars Mar
Lördag Lör 25 Mars Mar
Tisdag Tis 28 Mars Mar

En sann eldsjäl har lämnat oss

9 januari 2023 21:15

Strax före jul somnade en av klubbens största eldsjälar in. I över 40 år dedikerade Arne Funhagen en stor del av sitt liv till Malmö Redhawks. I dag begravdes han i hembyn Svedala. Vi minns honom med värme.


Nedan text är skriven av sonen Roger Funhagen, tillika mångårig funktionär i Malmö Redhawks.

In memoriam - Arne Funhagen (funktionär, ideell på isstadion som delaktig i lotterier och chokladhjul, VIP-värd vid matcherna m.m.)

Den 17/12 somnade Arne Funhagen in efter en tids sjukdom i cancer, 74 år gammal.

I juni 2022 mottog Arne en utmärkelse för över 40 års ideellt arbete i klubben i samband med klubbens 50-årsfirande (bilden ovan).

Allt började på Rosengårds ishall, 1979, när sonen Roger (idag samordnare för klubbens matchfunktionärer), tog sina första stapplande steg på isen 5 år gammal. Då var ishallen ett plåttak och några baracker med omklädningsrum som på tidiga lördagsmorgnar fylldes av hockeysugna barn. Vaktmästarna sålde läsk och någon kaka, men snabbt märkte föräldrarna i gruppen (däribland Arne) att det fanns mer att göra. En kokplatta och någon kaffekokare senare bildades Malmö Hockeyvänner. Medan papporna serverade korv och annat, samlades mammorna i Rosengården och stickade, virkade, bakade och fixade det som skulle bli det som slutade som en föräldraförening och den försäljning som sedermera blev cafeterian intill ishallen.

Arne gick från att servera kaffe och korv till att bli ”materialare” i sonens lag. Efter en slipkurs var den banan inledd och tillsammans med lagledare och tränare kuskades Skåne runt. Inte sällan fick Arne lämna jobbet lite tidigare för att vara på plats i tid inför kvällens träning. Som alla engagerade föräldrar till en hockeyspelare då och då tvingas lösa.

I knappt 7 år var Rosengårds ishall familjens andra hem. När sonen valde att lämna hockeyn som aktiv spelare, fortsatte familjens engagemang i klubben. Arne började arbeta på Malmö isstadion som ideell. Det var lotterier och chokladhjul som inbringade bland de första inkomsterna till ungdomshockeyn på Rosengård. Tillsammans med andra ideella var Arne på plats på det som efter Rosengård, blev familjens andra hem. En spelare som Arne uppskattade var Kjell Bank, enligt Arne divisionens snabbaste spelare. "Han kan starta bakom eget mål och hinna före en motståndare som startar i mittzon till MIF:s anfallszon", brukade Arne säga.

Allt efter att ekonomin för föreningen växte och stora sponsorer som PNB (Percy Nilsson) blev mer drivande i klubben försvann lotteriverksamheten och Arne blev publikvärd och VIP-värd. Vid entrén till VIP-restaurangen, som då fanns på den östra kortsidan på andra våningen, kontrollerade Arne sponsorernas VIP-kort. Vid något tillfälle försökte Percy Nilsson slinka förbi utan att visa kort och med glimten i ögat stoppades så Percy av Arne. Percy som säkert blev något överraskad, tog tillfället i akt att berömma sina ideella och drog gladeligen fram sitt VIP-kort som beviljade tillträde till restaurangen.

Efter några år som publikvärd lockade närheten till spelet Arne att bli matchfunktionär och han började sin bana som tidtagare i funktionärsbåset. Med tiden blev hörseln lite sämre, så Arne blev båsöppnare för de utvisade. Efter framgångarna, men också efter några motgångar för sitt lag i hjärtat - MIF, följde Arne klubben till Malmö Arena, där Redhawks utvisningsbås blev den plats där han ofta stod. Ett minne är när Lars Bryggman lämnar utvisningsbåset med en handduk som svans. Något som väckte muntra skratt bland publiken och en high five från "Bryggis" vid nästa avblåsning.

Inte sällan sa Arne att "detta får bli min sista säsong", men när sommaren gick mot sitt slut blev suget efter hockeyn för stor och han stod åter i båset. Först när cancern satte stopp valde Arne att trappa ner - inte sluta. Han var borta ett tag och när cancern verkade ge sig, kom den obarmhärtigt tillbaka och slutet kom snabbt men stilla och den 17 december 2022 somnade Arne in på SUS i Malmö. Den sista pucken (till domaren) var kastad!

Efter sig lämnar Arne närmast frun Gunilla, sonen Roger, dottern Susann, sin mor Ruth och hockeyfamiljen och vännerna bland de ideella i Malmö Redhawks och på Malmö Arena.

Idag, den 9 januari, begravdes Arne i minneslunden i hembyn Svedala.