• Huvudsponsorer

Lördag Lör 3 December Dec
Torsdag Tor 8 December Dec
Lördag Lör 10 December Dec
Måndag Mån 26 December Dec
Onsdag Ons 28 December Dec
Fredag Fre 30 December Dec
Tisdag Tis 3 Januari Jan
Torsdag Tor 5 Januari Jan
Lördag Lör 7 Januari Jan
Torsdag Tor 12 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Torsdag Tor 26 Januari Jan
Lördag Lör 28 Januari Jan
Tisdag Tis 31 Januari Jan
Torsdag Tor 2 Februari Feb
Lördag Lör 4 Februari Feb
Söndag Sön 5 Februari Feb
Lördag Lör 11 Februari Feb
Tisdag Tis 14 Februari Feb
Torsdag Tor 16 Februari Feb
Lördag Lör 18 Februari Feb
Söndag Sön 19 Februari Feb
Tisdag Tis 21 Februari Feb

Omgång 21 till förmån för Börjes stiftelse

18 november 2022 09:30

SDHL, HockeyAllsvenskan och SHL har tillsammans med Börje Salmings nystartade stiftelse beslutat att vika omgång 21 för att stötta Börje och alla andra som årligen drabbas av sjukdomen. Ligorna kommer tillsammans uppmärksamma behovet av forskning mot ALS och samla in pengar till stiftelsen genom en rad olika aktiviteter. Tillsammans donerar även ligorna 1000 kronor per gjort mål i samtliga ligor under omgångshelgen.


En av våra mest folkkära idrottare, hockeylegendaren Börje Salming, gick tidigare i år själv ut och berättade att han drabbats av sjukdomen ALS. En vän till familjen föreslog då att starta en stiftelse.

– Jag berättade om att vi kunde starta en stiftelse till förmån för ALS forskning för Börje och hans fru Pia och de var direkt positiva till idén. Det utvecklades sedan med att också på sikt kunna skapa ett FamiljeCenter, något de båda själv upplevt att det saknas. Syftet är att bidra till forskning och utbildning samt att även kunna erbjuda stöd till anhöriga, säger Karin Karlström, grundare av stiftelsen.

Sedan nyheten om Börje Salmings sjukdom kom ut har stöttningen till honom visat sig i hela ishockeyvärlden. Nyligen hyllades han i Toronto, där han spelade i 16 säsonger och banade väg för andra europeiska spelare att komma till NHL, och i Sverige kommer hälsningar från alla håll som stöd till en av svensk ishockeys allra största och mest folkkära profiler som betytt så oerhört mycket för ishockeyns utveckling i Sverige och globalt.

SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan ska gemensamt kraftsamla till förmån för Börje Salmings stiftelse och ALS-forskningen genom riktade insatser runt omgång 21, en symbolisk siffra för tröjnumret hos en av svensk ishockeys största hjältar. Bland annat kommer puckarna för de matchvinnande målen i respektive match att auktioneras ut under omgång 21. SDHL, HockeyAllsvenskan och SHL går även ihop och donerar 1000 kronor per gjort mål i samtliga ligor under omgång 21-helgen.

Då omgång 21 sammanfaller under den sista helgen i november för HockeyAllsvenskan och SHL kommer de största gemensamma aktiviteterna ske under denna helg. Respektive liga kommer att uppmärksamma detta i sina kanaler fram till omgångshelgen. För SHL:s del innebär det lördagen den 26 november.

– Hockeyfamiljen är oerhört starka när vi går ihop tillsammans så vi ser fram emot att hylla en av svensk ishockeys allra största profiler tillsammans med SDHL och HockeyAllsvenskan. Tillsammans ska vi samla in pengar till Börje Salmings stiftelse och hjälpa drabbade familjer framöver samt bidra till forskningen. Vi hoppas på en målrik omgång 21 över ligorna så att vi får donera mycket pengar själva också, säger Jenny Silfverstrand, VD SHL.

Vad är ALS?

Amyotrofisk lateralskleros, ALS, är en sjukdom som angriper de motoriska nervcellerna (de som styr musklernas rörelser) i hjärnan och ryggmärgen. Först skadas nervcellerna, och så småningom förstörs de. Hos den som drabbas visar sig nervskadorna genom muskelförtvining och förlamning. Eftersom det bara är de motoriska nervcellerna som angrips, påverkas inte medvetandet. Även hos en ALS-drabbad som är totalt förlamad fungerar förståndet helt normalt. ALS är en dödlig sjukdom, och än finns inget botemedel.

Börje Salmings ALS stiftelse har som ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av amyotrofisk lateralskleros, ALS. Stiftelsen ska också skapa initiativ vars syfte är att underlätta och ge ett stöd för drabbade och anhöriga.

Vill du stödja stiftelsens arbete? Swisha valfritt belopp till 123 383 14 84

Börje Salming ALS stiftelse – Börje Salming ALS stiftelse