Ung fysisk back adderas till backbesättningen
Publicerad: 2024-04-16
HERR
Hugo Jonasson tog under förra säsongen klivet upp som ordinarie SHL-back i IK Oskarshamn och satte direkt avtryck med sin fysiska spelstil. Nu adderas han till Malmö Redhawks backsättning under de kommande två säsongerna.

20-årige Hugo Jonasson inledde sin hockeykarriär i hemmaklubben Troja-Ljungby. I takt med att IK Oskarshamn utvecklade sin juniorverksamhet och etablerade J20-laget i landets högsta serie gjorde också Hugo en flytt till Smålands östkust 2021. Där har han under de tre senaste säsongerna successivt tagit klivet till SHL. Han var också uttagen i den preliminära truppen till JVM 2023 och gjorde en landskamp mot USA, men blev sedan siste spelare att gallras bort innan turneringen drog igång.

– I Hugo får vi in en ung och utvecklingsbar back. Vi har följt honom under en längre tid och ser en stor potential för honom att över tid utvecklas till en gedigen SHL-pjäs, säger sportchef Björn Liljander. 

Under den senaste säsongen i Oskarshamn har Hugo Jonassons fysiska spel varit det som satt avtryck och istiden ökade också ju längre säsongen gick. När man tar hänsyn till istid placerar sig Jonasson till exempel som 8:a i hela SHLs tacklingsliga per 20 spelade minuter.

– Han är relativt ny i ligan och inte den största spelaren på isen, men imponerar med sitt orädda sätt att spela. Han spelar väldigt uppoffrande för laget, täcker mycket skott och spelar fysiskt när tillfälle ges. Vi ser framemot att börja jobba ihop och fortsätta utvecklas tillsammans, fortsätter sportchefen. 

Hugo Jonasson:
– Det ska bli sjukt roligt att flytta ner till Malmö. Jag har hört att det är en bra grupp med spelare, så jag ser verkligen framemot att få träffa alla och dra igång. Björn och tränarna har dessutom presenterat en bra plan för mig och min utveckling, så jag är taggad.

Kontraktet med Hugo Jonasson är skrivet till och med säsongen 2025-2026. Han ansluter till truppen under de kommande veckorna. Följ lagbygget på malmoredhawks.com/lagbygget

Viktor Ekström