Frans Nielsen kliver in i ny roll i Redhawks
Publicerad: 2022-10-07
Malmö Redhawks stärker upp den sportsliga organisationen. Den tidigare NHL-stjärnan Frans Nielsen, som medverkade i NHL:s All-Star Game 2016/17 och sammanlagt har över 900 matcher i världens bästa liga, kommer framöver att fungera som individuell spelarutvecklare i Redhawks juniorlag.

{!C}

Som 17-åring flyttade Frans Nielsen över sundet för spel i Malmö Redhawks ungdomsorganisation och redan under den första säsongen medverkade han i hela 20 Elitseriematcher. Där lade han också grunden för en fantastisk karriär under vilken Nielsen kan stoltsera med över 900 NHL-matcher för New York Islanders och Detroit Red Wings samt nio VM-turneringar med Danmark.

Nu, sedan han avslutade den aktiva karriären efter att i fjol ha blivit tysk mästare med Eisbären Berlin, kliver han in i en roll som spelarutvecklare i Malmö Redhawks.

– Frans kommer att bli en väldigt nyttig resurs och ett stöd för våra unga spelare - men även för våra tränare i juniorverksamheten. Hans främsta fokus kommer att ligga på individnivå, där han kommer att jobba tillsammans med tränarna för att driva spelarnas utveckling över tid, för att vi ska få fram ännu fler egenfostrande spelare i A-laget, säger Malmö Redhawks sportchef, Björn Liljander, och fortsätter;

– Hans väldigt gedigna meritlista talar egentligen för sig själv och i NHL gjorde han sig känd som en mycket klok spelare med en briljant spelförståelse. Just den kompetensen vill vi nyttja hos Frans, där planen är att han ska jobba med våra unga spelare i juniorlagen. Vi ser att spelförståelsen och det funktionella hockeyspelandet sviktar en aning generellt sett hos unga spelare i hockeysverige i dag, därav vikten av att vi adderar just detta i vårt utbildningssystem.

Frans Nielsen kommer att kombinera sin roll i Malmö Redhawks med en liknande hos NHL-klubben Seattle Kraken, där han också jobbar med spelarnas individuella utveckling sedan några månader tillbaka.

– Nu till en början kommer jag först att se juniorlagens matcher för att få en bild av hur det ser ut. Därefter kommer jag, tillsammans med tränarna och den sportsliga ledningen, sätta upp en plan för hur vi ska hjälpa killarna att ta steg i sin utveckling så att vi framöver kan få njuta av ännu fler egenproducerade spelare i SHL, säger Nielsen.

– Jag kommer att ha en daglig kontakt med tränarna för att få deras inspel. Jag vill vara med och hjälpa till med det jag kan bidra med, fortsätter den tidigare NHL-stjärnan.

Det har hunnit gå många år sedan den unge Frans Nielsen representerade Redhawks som spelare. Men han har alltid hängt med i hur det har gått för klubben.

– Ja, jag har hela tiden följt klubbens framfart och jag har fortfarande väldigt många kompisar kvar i staden. Dessutom har relationen till Patrik Sylvegård varit väldigt tight under alla mina år där borta. Det är väldigt glädjande att se den identitetsförändring som klubben genomgått och att Malmö Redhawks nu är känt för att vara ett hårt jobbande lag som är väldigt jobbigt att möta, menar Nielsen, som nu alltså blir en del av den organisation som ska fostra framtidens seniorspelare.

– Vi är mycket glada över att vi får in Frans i verksamheten, inte bara för hans hockeykunnande, utan också för hans fina varma egenskaper som människa, säger Björn Liljander avslutningsvis.

{!A} {!B} {!D}

Christian Winnberg