Joona Ikonen klar för Malmö Redhawks
Publicerad: 2024-04-05
HERR
Malmö Redhawks kan idag meddela att man kontrakterat finske forwarden Joona Ikonen som närmast kommer från Liiga-tvåan Ilves. ”En smart och pålitlig spelare”, säger sportchef Björn Liljander.

Joona Ikonen, 25, förstärker Malmö Redhawks forwardsbesättning. Karriären har såhär långt, sånär som på en kortare utlåning, spenderats i Ilves från Tammerfors. Genombrottet kom redan 2018/2019 när han på grundseriens 60 matcher noterades för 16 mål och 35 poäng. De två senaste säsongerna har han växlat upp ytterligare med dubbla personbästa – totalt 43 mål och 92 poäng på 112 matcher. Dessutom ytterligare elva poäng på 17 slutspelsmatcher.

Utvecklingen under de senaste två åren har även lett till framträdanden på den internationella scenen och en plats i den finska truppen vid tre olika Euro Hockey Tour-turneringar. Nu har det blivit dags för den lille forwarden att ta klivet från Finland även i klubblagssammanhang.  

– Vi är glada över att Joona kommer till oss för att fortsätta sin utveckling. Joona är en smart spelare, en pålitlig spelare i alla spelformer och som dessutom tävlar oerhört hårt ute på isen. Han har haft en bra utveckling de senaste åren i Finland och nu är tiden inne att ta nästa steg, vi är glada över att det är hos oss i Malmö, säger sportchef Björn Liljander.

Joona Ikonen:

– Jag är verkligen glad över att komma till Malmö och har hört många bra saker om både klubben och staden. Den där pålitliga spelaren som Björn nämner är precis så som jag vill uppfattas. Jag är kanske inte störst till storleken men jag tycker om att spela fysiskt, att bidra med energi ute på isen i varje byte och hjälpa mitt lag att vinna matcher.

När chansen i SHL dök upp var det inte så mycket att fundera på. Som liga tycker han att SHL är bäst i Europa och med sig på sitt nya äventyr hoppas han kunna ta med sina styrkor i spelet.

– SHL är absolut, i mina ögon, den bästa ligan i Europa så det kommer bli en härlig utmaning. Även om mina stora styrkor kanske ligger i skridskoåkningen och i spelet runt mål så vill jag ändå se mig som ganska allround. Jag gör mitt jobb både i en mer defensiv eller en mer offensiv roll och vill bidra med det jag kan för att laget ska vinna.

Kontraktet med Joona Ikonen är skrivet till och med säsongen 2025/2026. Han ansluter permanent till truppen i samband med samlingen i augusti. Följ lagbygget på malmoredhawks.com/lagbygget

Viktor Ekström