Lennart Lundberg tar plats i Hall of Fame
Publicerad: 2022-02-19
I samband med att klubben fyller 50 år och firar det med stor jubileumsmatch lördagen den 26 februari inrättas också en Hall of Fame med personer som gjort stora saker för klubben utanför isen. En av de sju invalda är Lennart Lundberg.

{!A}

Idrottsvärlden imponeras över det svenska idrottsundret och frågar sig ofta hur så många idrottare från svenska föreningar inom otaliga sporter, kan nå så stora framgångar, både som lag och individer. Grunden för deras framgång läggs när de som ungdomar blir en del av en idrottsförening. Dessa föreningar byggs av personer som ser organisationen som en del av sig själva och gör allt för klubben i alla lägen. Sådana personer har även jobbat för hockeyn i Malmö i allmänhet, och Redhawks i synnerhet. Hall of Fame är till deras ära, fundamentet för Malmö Redhawks existens idag.

Lennart Lundberg, även svärson till Folke Lindström, började sin insats i Mif redan på 1950-talet som lagledare. Då under smeknamnet ”Sonny” då han var stor som Sonny Liston.

Tog tillsammans med Rickard Fagerlund över och bildade Malmö IF:s interimsstyrelse när Eric Persson och Malmö FF ville lägga ner hockeysektionen 1972. Skulderna i den nybildade klubben uppgick till 300 000 kr och på den tiden ansågs det vara graverande mycket.

Under 1970-talet var ekonomin ständigt ett problem och de sportsliga resultaten uteblev, dock gav Lennart aldrig upp. För att kunna ställa ett lag på benen värvades överblivna elitseriespelare och det satsades på unga lokala förmågor såsom exempelvis Roger Nordström. Utan Lennart Lundbergs idoga arbete under dessa unga år hade det inte funnits någon klubb för Percy Nilsson att ta över 1984.

Lennart Lundberg jobbade med många olika uppgifter i klubben såsom lagledare och sportchef och efter många års slit lyckades Mif med hjälp av Percy Nilsson ta sig till elitserien och 1992 vinna det efterlängtade SM-guldet.

Med SM-guldet i hamn hade den skånska ishockeyn visat att den kunde nå toppen. Men det hade inte varit så om inte Lennart Lundberg drivit klubben vidare på 1970-talet.

Malmö Redhawks Hall of Fame instiftas i samband med att klubben fyller 50 år. För att kunna väljas in i Hall of Fame ska du ha svarat för betydande insatser för klubben, utanför isen. Du kan enbart väljas in i Hall of Fame postumt.

Missa inte jubileumsmatchen mot Oskarshamn lördagen den 26 februari - här säkrar du dina platser med biljetter från 50 kronor >>

{!B}

Christian Winnberg