To start page
Född
1989-08-17
Nationalitet
Svensk
Längd / Vikt
184 / 88
Position
Forward
Skjuter
Vänster
Moderklubb
IFK Strömsund
Säsonger i Redhawks
4

20 Henrik Hetta

Jämtlänningen Henrik Hetta tog plats i Östersunds IK:s A-lag till säsongen 2008/2009, efter att säsongen dessförrinnan svarat för 33 poäng på 14 matcher i Division II för Brunflo IK.

Hetta levererade även poäng på löpande band i Östersundsdressen under de två efterföljande säsongerna, något som gav honom chansen att vara med i Asplövens jakt på en plats i HockeyAllsvenskan under säsongen 2010/2011. Han var en ledande spelare även i Haparanda och var med om att föra laget till Kvalserien, men det blev inget avancemang uppåt i seriesystemet.

Inför 2011/2012 värvades Henrik Hetta till Olofström, där Mats Lusth var tränare. I den tuffa söderserien var han en av de ledande spelarna när OIK tog sig till Kvalserien. Väl där var laget bara en strafförlust i den avslutande omgången från att ta klivet upp och Hetta slutade två i skytteligan med åtta mål på tio matcher.

När Mats Lusth sedan flyttade till Malmö Redhawks inför säsongen 2012/2013 tog han med sig Henrik Hetta söderut. Han fick initialt ett tryout-kontrakt, något som föll väl ut och Henrik skrev på ett ettårskontrakt. Den hårt jobbande och tempostarke ytterforwarden acklimatiserade sig snabbt till spelet i HockeyAllsvenskan och var en av Malmö Redhawks mest konsekventa spelare under säsongen. Han fann snabbt en fin kemi med Frederik Storm och trots begränsad speltid i offensiva specialsituationer svarade Henrik Hetta för 12 mål och 21 poäng under sin debutsäsong i den svenska andraligan. Succén renderade också i ett nytt tvåårsavtal, som signerades den 4 januari 2013.

Under den efterföljande säsongen steg Henrik Hetta i hierarkin. Han blev en allt viktigare del av laget och under en match mot Djurgården hemma i Malmö Arena placerades han i förstakedjan när Malmö Redhawks vände 0-2 till 4-2 på en halv period, mycket tack vare en nykomponerade leading line. 

Den 7 april 2014 skrev Henrik Hetta på ett nytt tvåårskontrakt med klubben och till säsongen 2014/2015 utnämndes han till lagkapten för Malmö Redhawks. Under säsongen var han den spelare i HockeyAllsvenskan som hade den bästa noteringen, +22, i statistiken för +/-. Den 2 april 2015 slog lagkaptenen in den sista spiken i kistan i SHL-kvalet mot Leksand, när han prickade in 4-2-målet i tom bur. 

Statistik [Extern länk]