Redhawks malde ner Brynäs inför hemmapubliken
Publicerad: 2023-03-16
Allvaret fortsatte för Malmö Redhawks, denna gång inför hemmapubliken i Malmö Arena. Efter att ha vänt ett tvåmålsunderläge i första perioden kunde Malmö skölja över motståndarna i andra och tredje och på ett kontrollerat sätt vinna matchen. Slutresultatet skrevs till 5-2 framför de över 7000 åskådarna som skapade en härlig inramning. Nu väntar en tredje match i Gävle på lördag.

Om första matchen hade en trevande inledning så var det raka motsatsen denna afton. Med 09:59 minuter spelade stod det nämligen 2-2 på tavlan efter att Malmö hämtat upp ett tvåmålsunderläge. Malmö visade prov på en stark moral efter Brynäs två lite chansartade mål och kunde med hjälp av publikens stöd och en stark skridskoåkning trumma igång jakten på reducering. Först kom Matias Lassen att skjuta in 1-2 högt bakom Anders Lindbäck på fin passning av backkollegan Nuutti Viitasalo. Även kvitteringen skulle komma några minuter senare efter det att en snygg djupledspassning av Ponthus Westerholm friställt Lukas Wernblom som hur kyligt som helst sprätte upp pucken högt bakom Anders Lindbäck. Detta var på Malmös fjärde skott. Resten av första perioden skulle spelas av med mindre dramatik och vi gick till paus med 2-2.

Efter ett inledande Brynäsanfall skulle Malmö än en gång sätta in en högre växel och stundtals mala sönder Brynäs i offensiv zon. Chanserna och skotten på mål avlöste varandra i jakten på en ledningspuck. Efter flera fina chanser kom så det förlösande 3-2 målet efter att Adam Ollas Mattsson fick igenom ett direktskott framför en skymd Anders Lindbäck. Även om Brynäs sedan gång på gång försöker att bygga upp sina anfall blir dessa effektivt stoppade av ett aktivt och aggressivt försvarsspel från alla håll och kanter. Brynäs bästa chans skulle komma på ett distansskott i slutminuten som går i kryssribban. Vi gick till pausvila med en 3-2 ledning efter 11-1 i skott.

Tredje perioden skulle bjuda på matchens alla utvisningar och powerplay. Även om Brynäs stundtals får till längre anfall så kommer de flesta skotten utifrån där Adam Werner och försvaret har god kontroll. Sju minuter in i sista akten skulle Malmö få matchens första powerplay. På klassiskt manér bröt Marcus Sylvegård in och avlossade ett målsökande skott som hittade nätmaskorna ovanför Anders Lindbäcks vänstra benskydd. Powerplaymålet innebar 4-2 till hemmalaget och lyckan var stor i publiken. Kort därefter skulle liknande måljubel utbryta ett antal gånger, detta efter att Malmö fått ut pucken och försvarat ett fem mot tre boxplay i över en minut. I slutet av tredje skulle ett lagstraff ge Malmö ännu ett powerplay som dock blev lottlöst trots flera giftiga skott mot Anders Lindbäck. Med tre minuter kvar av akten plockade Brynäs målvakten. Då kunde Anton Wahlberg vinna en närkamp framför Brynäs mål och döda matchen med ett 5-2 mål. Detta till publikens stora jubel.

Matchserien spelas i bäst av sju matcher där Malmö i och med kvällens seger leder med 2-0 i matcher. Nästa match på lördag i Gävle. Malmö spelar sin nästa hemmamatch nästa tisdag och biljetten säkras som vanligt på malmoredhawks.com/biljetter

MATCHFAKTA, SHL Malmö Redhawks vs. Brynäs IF 5-2 (2-2, 1-0, 2-0)

02:38 0-1 Greg Scott (J.Larsson, S.Johannesson)
05:38 0-2 Johan Larsson (D.Sklenicka)
06:44 1-2 Matias Lassen (1) (N.Viitasalo, Pa.Westerholm)
09:59 2-2 Lukas Wernblom (3) (Po.Westerholm, Pa.Westerholm)

37:03 3-2 Adam Ollas Mattsson (1) (J.Ryan, C.Söderberg)

48:12 4-2 Marcus Sylvegård (1) (K.Rosdahl, A.Ollas Mattsson) PP1
57:25 5-2 Anton Wahlberg (1) (C.Söderberg, A.Werner) mål i tom bur

Skott: 27-23 (6-12, 11-1, 10-10)
Publik: 7 264 personer (Malmö Arena)

Joakim Pysch