Malmö Redhawks presenterar Kampen för livet
Publicerad: 2017-09-29
#kampenförlivet
Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande blodsjukdom som kan behöva behandlas med friska blodstamceller. För att en behandling ska vara möjlig måste en passande givare hittas, men hela 30 % av de drabbade hittar aldrig någon. För att råda bot på detta drar Malmö Redhawks och SHL, tillsammans med Tobiasregistret, igång kampanjen Kampen för livet. En kampanj där samtliga SHL-klubbar deltar för att öka medvetenheten och antalet potentiella givare i Tobiasregistret.

Malmö Redhawks är tillsammans med Tobiasregistret initiativtagare till Kampen för livet och det SHL-lag som drar igång kampanjen. Att Malmö Redhawks är först ut är väldigt naturligt, då klubben drabbats på nära håll. Assisterade tränaren Jesper Mattssons 13-årige son, Oliver Mattsson, drabbades nyligen av en livshotande blodbristsjukdom. Det som hänt har påverkat klubben och fått många i och runt klubben att vilja engagera sig i Kampen för livet. För Redhawks har det varit en självklarhet att ställa upp, för Olivers skull och för alla andra som insjuknar i svåra blodsjukdomar, och därefter har nu Hockeysverige anslutit sig till kampen. Redan nu har många av Redhawksspelarna anmält sig som givare och förhoppningen är att det totalt sett blir många fler.

– När det verkligen gäller, när vi kämpar för livet, då spelar vi alla i samma lag, säger Patrik Sylvegård, VD och Sportchef i Malmö Redhawks.

Tobiasregistret är det svenska registret för givare av blodstamceller. Genom registret finner svårt sjuka patienter passande givare. Nästan 30 % av alla patienter hittar aldrig någon passande givare. Därför behövs fler givare i registret. Alla som är mellan 18–35 år kan anmäla sig.

– Om fler visste hur enkelt det vore att bli givare för att kunna rädda ett liv, skulle vi ha betydligt fler i registret. Om man inte själv kan gå med i registret, kan man ändå bidra genom att sprida budskapet till någon som kan bli givare, säger Michael Nordh Grate, verksamhetsansvarig för Tobiasregistret.

Efter Malmö Redhawks kommer klubb efter klubb i SHL att sprida budskapet om hur viktigt och enkelt det är att gå med i registret och därmed en dag kanske få möjligheten att rädda en annan människas liv.

På torsdag går startskottet för kampanjen, när Redhawks tar emot Färjestad i Malmö Arena. Då lämnar Redhawks över stafettpinnen till värmlänningarna, som på sin hemmaplan sedan kommer att öka medvetenheten om Tobiasregistret och hur vi alla kan hjälpa de som behöver vår hjälp. Kom på matchen och visa ditt stöd! Dina biljetter köper du genom att klicka här!

Malmö Redhawks förhoppningen är att så många som möjligt engagerar sig i frågan, genom att anmäla sig som givare, att sprida budskapet i denna viktiga fråga eller att stödja Tobiasregistret genom att skänka pengar.

För mer information, besök tobiasregistret.se.

{!B}

Christian Winnberg