Åtta Redhawkstjejer inleder VM på fredag
2021-08-17
Till helgen inleds äntligen VM 2021. Efter att turneringen sköts upp, bara några dagar före premiären i våras, har damerna nu samlats i Calgary och i den danska truppen hittar vi inte mindre än åtta Redhawkstjejer. – Det är fint att vi är så många från Redhawks, som också är med i landslaget, säger målvakten Lisa Jensen.

{!A}

Våren 2019 tog Danmark klivet tillbaka till A-VM för första gången sedan 1992. Förra våren, när landslaget skulle göra sin comeback på nivå, ställdes turneringen in till följd av Covid-19 och i våras blev VM framflyttat. Nu är det äntligen dags och tjejerna är på plats i Calgary för att förbereda sig inför premiärmatchen mot Tjeckien på fredag kväll - och visst är de sugna på att det till slut är dags för VM-spel.

– Vi är alla förväntansfulla och har sett fram emot det är under en längre tid. Det har varit en lång process och efter att ha suttit i karantän under flera dagar var det härligt att vara tillbaka på isen i dag. Nu ser vi fram emot vår träningsmatch mot Tyskland, så vi kan vässa formen inför premiären, säger målvakten Lisa Jensen, som är en av hela åtta Redhawkstjejer som återfinns i truppen.

Med sig i Calgary har hon backarna Kristine Melberg, Malene Frandsen, det sedan helgen färska nyförvärvet Sofie Skott samt Josephine Asperup, som till vardags är forward i Redhawks. Utöver dem återfinns även forwardstrion Mia Bau Hansen, Michelle Weis och Mille Kunnerup Sörensen. Dessutom är Natalie Perry uttagen som reserv på hemmaplan.

– Det är fint att vi är så många från Redhawks, som också är med i landslaget. Det är positivt både när det gäller det sociala, men också i spelet, eftersom vi känner varandra så pass väl och vet hur vi tänker och agerar ute på isen, säger Jensen.

Nästan två och ett halvt år har hunnit passera sedan det där avancemanget till A-gruppen och visst är det speciellt att få kliva upp på en ny nivå.

– Det här är något jag drömt om att få uppleva under många år och det har varit ett stort mål för oss i landslaget, att ta oss hit, även innan jag blev en del av truppen, berättar Jensen.

Fredagen bjuder alltså på premiärmatch, när Danmark går upp mot Tjeckien kl 20 svensk tid.

– Vårt mål med turneringen är att vi ska gå in till varje match och göra vårt absolut bästa. Därifrån får vi se hur långt vi kan nå. Vi måste komma ihåg att vi är nyuppflyttade, men gör vi vad vi ska, då kan allt hända, avslutar Lisa Jensen.

Utöver Tjeckien ställs Danmark mot Japan, Tyskland och Ungern.

{!B} {!C}

Christian Winnberg