SHL-kontraktet säkrat!
2023-03-23
Det var den helt klart tätaste match under matchserien där ett oväntat målvaktsbyte och ett matchavgörande mål i sista akten skulle avgöra matchen och kvalserien. Efter två mållösa perioder skulle Ponthus Westerholms grävande mål i tredje perioden och ett felfritt målvaktsspel av Brandon Maxwell bädda för en krigarseger i Gävle. SHL-kontraktet säkrat efter totalt 4-1 i matchserien!

Första perioden inleddes piggt av Brynäs där målvakten för dagen Brandon Maxwell omgående fick göra två snabba räddningar. Malmös bästa lägen skulle komma genom två avslut av Fredrik Händemark och Nuutti Viitasalo mot samma hörn men bägge går tätt utanför. Även Carl Persson har ett läge men Olkinuora räddar högt på vänster axel. Detta skulle dock bli Brynäs period där de likt tidigare matcher lägger ner mycket skott på mål. Lyckligtvis har Brendan Maxwell en fin förstaperiod och tar alla puckar mot mål denna period. Precis i slutet av perioden får Pathrik Westerholm matchstraff efter en situation mot Dmytro Timashov. Malmö lyckas döda de första 30 sekunderna av boxplayet och vi går till paus med mållöst, 0-0.

Malmö inleder mellanakten med ett boxplay i ungefär fyra och en halv minut. Med hjälp av ett fint målvaktsspel, starkt spel på puck och fina skottäckningar reder Redhawks ut det långa underläget. Efter de många minuterna i boxplay får Malmö äntligen spela offensiv hockey och börjar så smått få till längre anfall genom bra snurr och snabbt passningsspel. Malmös bästa lägen skulle komma genom Carl Persson när han på fin passning från Ponthus Westerholm dessvärre prickar Jussi Olkinuoras plockhandske från nära håll. Även Fredrik Händemark skulle få ett bra läge med ett avslut på en två mot etta men fick inte upp pucken som fastnar på målvaktens högra benskydd. Mellanperioden blev en helt klart bättre period av Malmö som var närmast ledningsmålet. Även denna period slutade mållöst, 0-0.

Tredje perioden inleder bägge lagen energiskt med många fysiska dueller men få skott kommer igenom hela vägen på mål under de första fem minuterna. Det som visar sig bli det matchavgörande målet kom till efter ett fint byte av Lukas Wernblom som efter en defensiv brytning först testar en lacross-variant som stoppas av masken och ribban Jussi Olkinuora. Direkt efter skulle han passa in pucken framför mål där Ponthus Westerholm vinner kampen om en studsande puck och får in den mellan benen på Brynäskeepern. Med åtta minuter kvar får Brynäs sin hetaste chans där Brandon Maxwell får insidan av höger benskydd på pucken som dansar ut. Brynäs skulle få ett powerplay i slutminuterna men boxplay denna afton förblir felfritt. Trots plockad målvakt lyckas Malmö hålla undan och vinna matchen med 1-0.

I och med dagens vinst avgjorde Malmö matchserien och vann densamma med 4-1 i matcher. Därmed är SHL-kontraktet för säsong 23/24 säkrat! Tack till alla er som stöttat laget i med och motgång under säsongen!

MATCHFAKTA, SHL Brynäs IF vs. Malmö Redhawks 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

47:07 0-1 Ponthus Westerholm (1) (C.Persson, M.Lassen)

Skott: 31-21 (17-8, 8-8, 6-5)
Publik: 7 909 personer (Monitor ERP Arena)

Joakim Pysch