Given Hall of Fame-plats för Benny
Publicerad: 2022-02-21
I samband med att klubben fyller 50 år och firar det med stor jubileumsmatch lördagen den 26 februari inrättas också en Hall of Fame med personer som gjort stora saker för klubben utanför isen. En av de sju invalda är Benny Burakovsky.

{!A}

Idrottsvärlden imponeras över det svenska idrottsundret och frågar sig ofta hur så många idrottare från svenska föreningar inom otaliga sporter, kan nå så stora framgångar, både som lag och individer. Grunden för deras framgång läggs när de som ungdomar blir en del av en idrottsförening. Dessa föreningar byggs av personer som ser organisationen som en del av sig själva och gör allt för klubben i alla lägen. Sådana personer har även jobbat för hockeyn i Malmö i allmänhet, och Redhawks i synnerhet. Hall of Fame är till deras ära, fundamentet för Malmö Redhawks existens idag.

Född och uppvuxen i Malmö. Även om hockey var kul att spela var det tränaryrket som lockade och Bennys ledargärning började redan på 1950-talet då all hockeyverksamhet i Malmö fortfarande bedrevs utomhus.

Passionen för hockeyn gjorde att temperamentet ibland testades och flertalet historier finns om båsdörrar som kastats in på isen och domare som fått sig en och annan tillrättavisning.

Bennys stora gärning var att utbilda de unga inom Malmöhockeyn, framför allt från U16 och uppåt, men han har också agerat huvudcoach för A-laget både i Mif, Pantern och Skäret.

Kontakter togs tidigt med dansk ishockey där Benny hade flera sejourer som tränare och ledare. Närheten till Danmark gjorde också att han kunde hitta talanger på andra sidan Sundet, som annars kanske aldrig spelat i Sverige. Ett sådant exempel var Frans Nielsen, som sedan fortsatte med flera år i Mifs A-lag och sedermera NHL.

Sina sista år tillbringade Benny som sportchef i Lund Giants där han vid 62 års ålder också fick rycka in som tränare för A-laget

Namnet Burakovsky är välkänt i Malmö kretsar och båda sönerna Mikael och Robert spelade för Mifs A-lag. Barnbarnet André är den som kommit längst med flera säsonger i NHL och Stanley cup-vinst med Washington Capitals. Vid JVM hemma i Malmö arena 2013 gjorde André hattrick och valde att hylla sin farfar och tacka för den utbildning även han fick som ungdomsspelare i Malmö.

Malmö Redhawks Hall of Fame instiftas i samband med att klubben fyller 50 år. För att kunna väljas in i Hall of Fame ska du ha svarat för betydande insatser för klubben, utanför isen. Du kan enbart väljas in i Hall of Fame postumt.

Missa inte jubileumsmatchen mot Oskarshamn lördagen den 26 februari - här säkrar du dina platser med biljetter från 50 kronor >>

{!B}

Christian Winnberg