Hall of Fame-plats för Bengt Andersson
Publicerad: 2022-02-20
I samband med att klubben fyller 50 år och firar det med stor jubileumsmatch lördagen den 26 februari inrättas också en Hall of Fame med personer som gjort stora saker för klubben utanför isen. En av de sju invalda är Bengt Andersson.

{!A}

Idrottsvärlden imponeras över det svenska idrottsundret och frågar sig ofta hur så många idrottare från svenska föreningar inom otaliga sporter, kan nå så stora framgångar, både som lag och individer. Grunden för deras framgång läggs när de som ungdomar blir en del av en idrottsförening. Dessa föreningar byggs av personer som ser organisationen som en del av sig själva och gör allt för klubben i alla lägen. Sådana personer har även jobbat för hockeyn i Malmö i allmänhet, och Redhawks i synnerhet. Hall of Fame är till deras ära, fundamentet för Malmö Redhawks existens idag.

Bengt Andersson kom till Malmö från Södertälje genom sitt arbete 1945. Hockeyn infann sig på Bengts agenda redan 1947 och efter det satte han sin prägel på flera nivåer av Hockeyskåne.

Var parhäst till Folke Lindström under uppbyggnaden av såväl hockeyn i Malmö som i Skåne även om Folke ofta syntes mer. Han satt i MFF:s ishockeystyrelse mellan 1947 och 1952 då han även representerade klubben som spelare. 1949 valdes han in i Skånes hockeyförbunds styrelse där han hade en rad olika befattningar fram till sitt utträde 1981. Var dock aktiv i förbundsarbetet i totalt nästan 50 år.

1950 gick han in och började döma hockey vilket han skulle fortsätta med fram till 1975. Då han fortfarande var aktiv som spelare fick han till en början döma andra serier. Värt att notera var att man använde sig av ett endomarsystem vilket ställde helt andra krav på domaren.

Genom bland annat sina tre hockeyspelande söner, Göran, Jan och Hans, var han också aktiv som tränare i 16 år för både MFF och Mif. Sönerna som lättare känns igen genom efternamnet Gillsin och spelade åtskilliga matcher för Mif när föreningen var ung. Säsongen 1974/75 spelade de bröderna ihop i Mif.

Var även aktiv i MFF där han arbetade som både ledare men också satt i dess valberedning under flera år.

Efter sina aktiva år inom Malmöhockeyn kunde han alltid anträffas på samma plats på pressläktaren på Isstadion när Malmö spelade. Var Folke Lindström på besök satt han bredvid Bengt. Hockeyn i Skåne utvecklades enormt under Bengts år som aktiv, och han var minst sagt en bidragande faktor till det.

Malmö Redhawks Hall of Fame instiftas i samband med att klubben fyller 50 år. För att kunna väljas in i Hall of Fame ska du ha svarat för betydande insatser för klubben, utanför isen. Du kan enbart väljas in i Hall of Fame postumt.

Missa inte jubileumsmatchen mot Oskarshamn lördagen den 26 februari - här säkrar du dina platser med biljetter från 50 kronor >>

{!B}

Christian Winnberg